Blog

Návod pre začínajúcich i skúsených copywriterov: Stratégia ako písať pútavý a optimalizovaný obsah na svoj web

ako pisat clanky na web blog

Publikované: 16.02.2024

Auktualizované: 27.02.2024

Môže úplný laik napísať pútavé články pre svoj web tak, aby získavali návštevnosť z Google vyhľadávania? Tento článok môže byť toho dôkazom - napísala ho autorka, ktorá pred rokom toho o písaní článkov veľa nevedela. Pozrite sa, či sa jej to podarilo.

Obrázek od rawpixel.com z Freepik.

Úvodné upozornenie a potvrdenie skúseností autorky:

Autorka tohto článku za posledný rok napísala viacero článkov, ktoré postupne získavajú stále viac návštevnosti z Google vyhľadávania.

Príkladom za všetky je tento článok Ako sa obliecť na promócie - ktorý získal TOP pozície v Google vyhľadávaní na najdôležitejšie frázy tejto témy už pár dni po publikovaní článku. A behom nasledujúcich mesiacov začal privádzať na web stovky ľudí mesačne (aktuálne cca 500 ľudí mesačne). BEZ akejkoľvek PROPAGÁCIE.

Ako písať články na web?

V dnešnej digitálnej dobe je písanie kvalitných článkov na web jednou z najdôležitejších zručností pre každého, kto chce zdieľať svoje myšlienky, predstaviť svoje produkty alebo služby, alebo jednoducho vyjadriť svoj názor. Internet je plný obsahu všetkého druhu, ale len tie najlepšie a najzaujímavejšie články sa dokážu presadiť a získať pozornosť čitateľov. 

Nechajte sa inšpirovať príbehom jednej copywriterky - autorky tohto článku:

zdravoradka-blog 

Pred rokom som sa pasovala s obavami, či vôbec dokážem napísať akýkoľvek zmysluplný článok pre web. Bála som sa, že moje slová nebudú mať váhu a môj obsah nebude nikoho zaujímať.

Ako môže niekto, kto nikdy predtým vážne nepísal, vytvoriť niečo, čo by mohlo osloviť širokú verejnosť?

Postupne sa pre mňa stalo písanie cestou objavovania. Každý článok je novou výzvou, novou príležitosťou naučiť sa niečo nové, nielen o téme, ale aj o sebe. A práve toto cestovanie, plné odhodlania a neustáleho učenia, mi prinieslo radosť a nadšenie z písania.

Dnes, o rok neskôr, nielenže píšem pre jednu z najlepších SEO firiem, ale vďaka svojmu písaniu som svoj vlastný web dostala na miesto, kde by sa iní snažili dostať niekoľko rokov. Zistila som, že písanie nie je len o nadaní, ale najmä o tréningu, praxi a neustálom zlepšovaní.

Chcem vás inšpirovať mojím príbehom. Chcem, aby ste vedeli, že každý z vás sa môže stať skvelým pisateľom. Stačí, keď do toho dáte svoje srdce, odhodlanie, čas a chuť neustále sa zlepšovať. Písanie je ako akákoľvek iná zručnosť – čím viac do toho investujete, tým lepšími výsledkami sa môžete pochváliť - ak je za tým samozrejme skutočná túžba zlepšovať sa.

Možno si myslíte, že písanie nie je pre vás, že nikdy nebudete dobrí. Ale verím, že každý má príbeh, ktorý stojí za to rozpovedať, a každý môže nájsť svoj vlastný jedinečný hlas. V tomto článku vám ukážem, ako na to. 

S pomocou šablón, praktických tipov a mojich osobných skúseností sa môžete naučiť vytvárať obsah, ktorý nielen zaujme, ale aj osloví a inšpiruje.

Aké existujú druhy a typy článkov?

tym-uspesny-blog-znaky  Obrázok od rawpixel.com z Freepik.

V digitálnom svete existuje mnoho druhov článkov, z ktorých každý slúži odlišnému účelu a je zameraný na rôzne cieľové skupiny. 

Od PR článkov určených na budovanie značky a jej povedomia cez jednoduché články zamerané účelovo na získanie odkazu, po hodnotné a komplexné SEO články, ktoré sú navrhnuté tak, aby zlepšovali online viditeľnosť webu a angažovanosť ľudí s daným článkom. 

Poďte sa pozrieť na jednotlivé typy článkov a objasniť si, čím sa líšia, na aké weby sú typicky umiestňované a ktoré cieľové skupiny majú oslovovať.

PR články

PR (Public Relations) články sú písané s cieľom budovať a udržiavať pozitívny obraz značky alebo spoločnosti. Často obsahujú novinky o produktoch, službách, udalostiach alebo úspechoch spoločnosti a sú zamerané na médiá, blogy a iné platformy s vysokou návštevnosťou. Ich hlavným cieľom je vytvoriť pozitívne povedomie o značke a podporiť jej hodnoty a poslanie.

Jednoduché články

Jednoduché články sú často zamerané na širokú verejnosť a snažia sa podať základné informácie o rôznych témach jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom. Tieto články sú typicky umiestňované na blogoch, informačných portáloch alebo webových stránkach s cieľom informovať alebo zabaviť čitateľov bez potreby hlbokých technických alebo odborných znalostí.

Hodnotné články

Hodnotné články sú písané s cieľom poskytnúť čitateľom hlboké znalosti alebo unikátne informácie o určitej téme. Tieto články sú často zamerané na špecifické cieľové skupiny, ktoré hľadajú podrobné informácie alebo odborné názory. Sú typicky umiestňované na odborných blogoch, vedeckých alebo technologických portáloch. Ich cieľom je poskytnúť hodnotu a podporiť hlbšie porozumenie témy.

Komplexné SEO články

Komplexné SEO články sú navrhnuté tak, aby maximalizovali online viditeľnosť webových stránok prostredníctvom optimalizácie pre vyhľadávače. Ich tvorbe predchádza analýza kľúčových slov, aby mohli byť zamerané na dôležité kľúčové slová a sú štruktúrované tak, aby boli atraktívne nielen pre čitateľov, ale aj pre vyhľadávače. 

Tieto články sú umiestňované na webových stránkach alebo blogoch s cieľom zvýšiť organickú návštevnosť daných webov a zlepšiť ich pozície vo výsledkoch Google vyhľadávania. Sú smerované k širokému spektru čitateľov, od laikov po odborníkov, v závislosti od konkrétnej témy a vybraných kľúčových slov.

Význam písania kvalitných článkov na web

ahrefs-organicka-navstevnost  Photo by ahrefs

Kvalitný článok nie je len o prenose informácií. Je to tiež o angažovanosti, o zdieľaní hodnoty a o vytváraní spojenia/vzťahu s čitateľmi. V dobe, keď má takmer každý človek prístup k publikovaniu článkov na internete, je kvalita to, čo odlišuje dobrý obsah od mediálneho spamového alebo zlého. Kvalitný obsah môže zvýšiť vašu online viditeľnosť, budovať dôveru a autoritu a nakoniec viesť ku konverziám a vyššej lojalite.

Tento príspevok je navrhnutý tak, aby poskytol komplexný prehľad o tom, ako písať články, ktoré budú nielen informatívne, ale aj zaujímavé a atraktívne pre čitateľov.

Nájdete tu kroky od prípravy a výberu témy cez písanie a štylistické aspekty, nastavenie základných SEO faktorov, až po publikovanie a propagáciu článku. 

Naším cieľom je poskytnúť vám užitočné tipy a stratégie, ktoré môžete využiť pri písaní vlastných článkov, bez ohľadu na to, či ste začínajúci copywriter alebo skúsený autor hľadajúci nové techniky a inšpirácie.

V dnešnej dobe, keď automatizované nástroje na generovanie obsahu stále viac zasahujú do sveta písania a publikovania, sa môže zdať, že tradičné písanie kvalitných článkov stráca na význame. Avšak opak je pravdou. Práve v tejto ére digitálnej transformácie a technologického pokroku je písanie kvalitných článkov dôležitejšie než kedykoľvek predtým. 

Význam, prínos a dôležitosť písania kvalitných článkov

relevantni-stranky-silnejsi-hlas Photo by ahrefs

Autenticita a ľudský rozmer: V dobe, keď môže AI generovať obsah v sekundách, sa autentické ľudské príbehy a hlboko premyslené články stávajú vzácnejšími a teda cennejšími. Čitatelia hľadajú pravé emócie, osobné skúsenosti a originálne myšlienky, ktoré AI zatiaľ nedokáže úplne napodobniť.

Hlbšie porozumenie a empatia: Kvalitné články často poskytujú hlbší vhľad do problematiky a vedia vyvolávať empatiu. Ľudský autor dokáže prepojiť fakty s emóciami a príbehmi tak, aby čitateľom priblížil tému a umožnil im lepšie porozumieť danému problému alebo situácii.

Budovanie dôvery a autority: Pre firmy a odborníkov je písanie kvalitných článkov kľúčové na budovanie dôvery a autority v ich odbore. Kvalitný obsah, ktorý prináša hodnotu čitateľom, zvyšuje dôveru v značku a jej odbornosť.

SEO a online viditeľnosť: Aj keď AI môže pomôcť s niektorými aspektmi SEO, kvalitný, originálny a hodnotný obsah je pre vyhľadávače stále prioritou. Články, ktoré sú dobre napísané, štruktúrované a optimalizované pre čitateľov, majú lepšiu šancu získať vyššiu pozíciu vo výsledkoch vyhľadávania.

Odlíšenie sa od konkurencie: V mori generického a automatizovaného obsahu sa kvalitné, premyslené a dobre napísané články výrazne odlíšia. Poskytujú jedinečnú hodnotu, ktorá môže prilákať a udržať pozornosť čitateľov.

Zakázané SEO techniky: Počítačom alebo umelou inteligenciou generovaný obsah je všeobecne Googlom považovaný za zakázanú techniku - ide najmä o masové zahlcovanie internetu účelovým obsahom bez užitočnosťi a pridanej hodnoty.

Prečo písať kvalitné články (najmä v dobe AI)

Dnes je viac ako dôležité zachovať ľudskú perspektívu a hĺbku myslenia, ktorú stroje zatiaľ nedokážu úplne replikovať. Písanie kvalitných článkov môže pomôcť definovať etické hranice v používaní AI na generovanie obsahu a zabezpečiť, že technológia slúži na doplnenie, nie nahradenie ľudskej kreativity.

Pre autorov je dôležité neustále sa učiť, adaptovať a rozvíjať svoje zručnosti. Písanie kvalitných článkov je proces, ktorý vyžaduje kritické myslenie, kreativitu a schopnosť vyjadriť komplexné myšlienky zrozumiteľným spôsobom.

Napriek všetkým výzvam, ktoré digitálna éra prináša, písanie kvalitných článkov zostáva neoceniteľným umením, ktoré má moc informovať, vzdelávať, inšpirovať a pohybovať ľudskými srdcami a myslami.

AI však môže byť skvelým pomocníkom pri písaní článku - čoskoro si o tom povieme viac.

Príprava pred písaním

Pri príprave na písanie článku je nevyhnutné venovať pozornosť trom kľúčovým krokom.

Výber témy a cieľová skupina

ahrefs-KW-kava-fraza 

Predtým, než začnete písať článok, je dôležité si správne zvoliť tému a určiť cieľovú skupinu.

S tým nám môže pomôcť analýza kľúčových slov a obsahová stratégia.

Téma článku by mala byť relevantná, zaujímavá a prínosná pre vašich čitateľov a mala by odrážať špecializáciu webu, na ktorom je článok publikovaný. Zamyslite sa, čo by mohlo vašu cieľovú skupinu osloviť a čo by im mohlo priniesť nejakú pridanú hodnotu. 

Napríklad pre web zameraný na zdravú výživu je vhodné napĺňať blog článkami, ktoré sa týkajú zdravia vo všeobecnosti, športových aktivít, princípov zdravej stravy, potravín, receptov a podobne.

Pri výbere tém môžte ako prevádzkovatelia webu využiť jednoduchú analýzu, prípadne hľadať inšpiráciu u konkurencie. Je však dôležité, aby ste následne obsah spracovali na vyššej úrovni, aby bol pre vašich zákazníkov prínosnejší a kvalitnejší.

Zvážte aktuálne trendy, problémy, otázky alebo potreby vašej cieľovej skupiny. Ak chcete osloviť širokú verejnosť, snažte sa vybrať univerzálnu tému, ktorá je zrozumiteľná a prístupná pre rôzne demografické segmenty. 

Ak píšete pre špecifickú skupinu, napríklad odborníkov v určitom odvetví, môžete zvoliť odbornejšiu tému, ktorá sa zameriava na konkrétne aspekty ich práce alebo záujmov.

Výskum a zber informácií

Po výbere témy je potrebné urobiť základný výskum. Informácie môžete zbierať z rôznych zdrojov, ako sú knihy, odborné časopisy, vedecké štúdie, blogy, online články a rozhovory s expertmi. 

google-scholar-cukrovka    

Pri zbere informácií je dôležité zamerať sa na overené a dôveryhodné zdroje, aby ste predišli šíreniu nepresných alebo zavádzajúcich informácií. Zamerajte sa a vychádzajte z viacerých zdrojov a kombinujte informácie, ktoré z nich získate.

Nezabudnite si robiť poznámky a zaznamenávať si dôležité myšlienky a fakty, ktoré by ste chceli vo svojom článku použiť. Pri práci s rôznymi zdrojmi je tiež dôležité rozlišovať medzi primárnymi a sekundárnymi informáciami a v prípade potreby citovať pôvodnú prácu alebo štúdiu.

Vytvorenie pracovnej osnovy

navrh-pracovnej-osnovyPracovná osnova je základom pre dobré štruktúrovanie vášho článku. Pomôže vám organizovať myšlienky a zabezpečiť, aby váš článok mal logický postup a súdržnosť. Osnova by mala obsahovať úvod, hlavnú časť a záver.

  • Úvod: V úvode stručne predstavte tému a cieľ článku.
  • Jadro: V hlavnej časti rozpracujte kľúčové body a podporujúce argumenty, ktoré chcete predložiť. Každý hlavný bod by mal byť vlastným odsekom alebo sekciou.
  • Záver: V závere zhrňte hlavné myšlienky a poskytnite čitateľom záverečné postrehy alebo výzvu k akcii.

Pri tvorbe osnovy je dôležité udržiavať flexibilitu. Počas písania sa môžu objaviť nové nápady alebo informácie, ktoré môžu osnovu ovplyvniť. Pracovná osnova by mala slúžiť ako sprievodca, nie ako nezmeniteľný plán.

TIP: Práve pri tvorbe osnovy môže byť AI veľmi nápomocná.

Štruktúra článku

pas-v-praxi-tvorba-persony_sk Photo by ahrefs.

Pri štruktúrovaní článku sa zameriavajte na tieto tri základné časti:

Úvod, ktorý upúta

Úvod je jednou z najdôležitejších častí vášho článku, pretože má za úlohu zaujať a udržať pozornosť čitateľa. Aby ste vytvorili účinný úvod, začnite silnou “návnadou” - môže to byť zaujímavý citát, šokujúci štatistický údaj, otázka alebo stručný príbeh súvisiaci s témou. Váš úvod by mal tiež nastaviť tón celého článku a naznačiť, čo môžu čitatelia očakávať.

Predstavte tému a objasnite jej dôležitosť. Povedzte čitateľom, prečo by sa mali o téme zaujímať a aký prínos môžu z článku získať. Úvod by mal tiež obsahovať tézu alebo hlavnú myšlienku, ktorá bude v článku rozvíjaná.

Zároveň by mal úvod obsahovať nejakú "záruku", prečo by práve tento článok mohol pomôcť vyriešiť čitateľovi jeho problém - napríklad uistenie, že autor článku má s danou problematikou bohaté skúsenosti a sám zažil a vyriešil to, čo sa teraz snaží riešiť čitateľ článku (napríklad ak píše článok o chudnutí a sám schudol 20 kg).

Rozvoj obsahu v hlavnej časti

Hlavná časť článku je miesto, kde sa podrobne venujete jednotlivým bodom uvedeným v osnove. Každý odsek by mal mať jasný účel a prispievať k celkovému posolstvu článku. Začnite každý odsek výraznou jednoznačnou vetou, ktorá jasne naznačuje, čo bude nasledovať.

Vždy, keď je to možné, použite vizuálne prvky, ako sú obrázky, grafy alebo tabuľky, ktoré môžu pomôcť vysvetliť komplexné myšlienky alebo zvýrazniť kľúčové body - hlavne môžu článok sprehľadniť, spraviť ho pútavejším a ľahšie čitateľným.

Záver a vyzvanie k akcii (CTA)

Záver by mal slúžiť ako zhrnutie najdôležitejších informácii, ktoré boli v článku prediskutované.

Opätovne zhrňte hlavné body a zdôraznite význam témy. Pri jednoduchších článkoch nemusíte použiť záver, ako separátnu kapitolu. Môžete pridať nejakú bonusovú informáciu, myšlienku, ktorá vyplýva z celého článku a stojí za zamyslenie alebo jednoduché zopakovanie informácií, ktoré sa čitateľ v texte dozvedel.

Vyzvanie k akcii nemusí byť vždy vhodné v každom type článkov, ale ak ho použijete, malo by byť jasné a presné, či už ide o vyzvanie k diskusii, zdieľaniu článku, registrácii na newsletter, návšteve ďalšej stránky alebo k vyskúšaniu produktu alebo služby. Vyzvanie k akcii by malo byť relevantné pre obsah článku a poskytovať čitateľom smer, kam sa majú obrátiť po prečítaní článku.

Ako na zrozumiteľné a prehľadné písanie?

Pri písaní článkov je nevyhnutné, aby bol obsah zrozumiteľný a prehľadný. Tento prístup zabezpečí, že vaši čitatelia zostanú angažovaní a dokážu sledovať prednesené argumenty a myšlienky bez zbytočných prekážok. 

Môžete tiež využiť rôzne editory a aplikácie na úpravu textu, ako je napríklad Hemingway editor.

editor-textu-hemingway-aplikacia

Používanie zrozumiteľného jazyka

Je dôležité písať tak, aby textu mohol rozumieť úplne každý. Nezáleží na tom, či sa jedná o človeka s viacerými akademickými titulmi, ktorý strávil polovicu života v zahraničí, alebo o osobu, ktorá má za sebou len základné školeské vzdelanie, málo číta a celý život pracuje fyzicky. 

V prípade, že je nutné použiť odborný výraz alebo skratku, je dôležité tieto pojmy jednoducho a zrozumiteľne vysvetliť. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že text bude prístupný a zrozumiteľný pre všetkých čitateľov.

Ak chcete použiť nespisovné výrazy alebo nárečové zvraty, použite úvodzovky alebo za pomlčkou uveďte spisovnú formu. Napríklad “šmirgel” alebo brúsny papier, známy ako šmirgel papier. Avšak v každom prípade sa snažte týmto výrazom vyhnúť. 

Snažte sa používať krátke vety a odstavce, ktoré sú ľahko čitateľné a umožňujú čitateľom rýchle pochopenie predkladaných informácií. Zbytočne komplikované formulácie a dlhé vety môžu viesť k nepochopeniu alebo strate pozornosti a záujmu.

Tvrdenia v článku

Podporujte svoje tvrdenia dôkazmi, príkladmi, citáciami a štatistikami. Zabezpečte, aby boli vaše argumenty presvedčivé a zrozumiteľné. Snažte sa vyvarovať absolútnym a silným výrokom, ako sú 'vždy', 'každý', 'všetci'... Používajte jazyk, ktorý je založený na pravdepodobnosti, možnostiach a ponúka inšpiráciu. Je dôležité komunikovať s ohľadom na rozmanitosť skúseností a perspektív, ktoré vaši čitatelia a zákazníci môžu mať.

Plynulý text v logickej nadväznosti

Kvalitný písaný text je logicky štruktúrovaný. Často sa stáva, že autori preskakujú z jednej témy na druhú bez jasného prepojenia. Jednotlivé kapitoly by mali na seba nadväzovať prirodzeným spôsobom a sekcie alebo podkapitoly by nemali byť usporiadané náhodne, podľa momentálneho nápadu, ale mali by zodpovedať premyslenej štruktúre, ktorá celému textu dodáva zmysel.

Takáto štruktúra pomáha čitateľovi lepšie porozumieť obsahu a udržiavať sled myšlienok.

Usilujte sa o to, aby vaša komunikácia bola plná konštruktívnych a pozitívnych výrazov a vyhýbajte sa záporným formuláciám, obzvlášť dvojitým či trojitým negáciám.

Seriózny článok nezavádza nadpisom

Dávajte pozor, aby váš článok skutočne splnil všetko, čo sľubuje na začiatku. 

Často sa stáva, že titulky a úvody sú veľmi lákavé a snažia sa otvoriť určitú problematiku, no nakoniec je obsah článku pomerne povrchný a v skutočnosti nespĺňa očakávania, ktoré nadpis a úvod vytvorili. Preto je kľúčové zvoliť úvod a nadpis tak, aby adekvátne reflektovali obsah článku. 

uvodna-formula-psp

Photo by ahrefs.

Niekedy môže byť užitočné vytvárať alebo aspoň upravovať tieto dve časti na samom konci procesu písania, aby čo najpresnejšie zodpovedali skutočnému obsahu článku.

Snažte sa zodpovedať na dôležité otázky

Pri poskytovaní komplexného prehľadu danej problematiky je dôležité systematicky a metodicky odpovedať na základné otázky, ktoré pomôžu čitateľovi lepšie pochopiť danú tému. Tieto otázky by mohli zahŕňať nasledujúce aspekty:

  • Definícia: Čo presne predstavuje/Čo je …? Je potrebné jasne a stručne vymedziť predmet záujmu, aby bolo možné pochopiť jeho kontext a dôležitosť.

  • Klady a zápory: Aké sú prednosti a slabiny…? Táto časť by mala byť vyvážená, aby odhalila všetky potenciálne výhody, ale aj možné nevýhody alebo obmedzenia.

  • Upozornenia: Na čo si dať pozor v súvislosti s …? Tu by ste mali poukázať na špecifické aspekty alebo varovania, ktoré sú dôležité pre správne pochopenie alebo bezpečné využitie predmetu vášho článku.

  • Porovnanie/Komparácia: Ako sa produkt/služba porovnáva s inými podobnými konceptmi alebo riešeniami? Poskytnite objektívne porovnanie, ktoré umožní čitateľovi lepšie pochopiť jedinečnosť alebo postavenie produktu/služby na trhu alebo v danej oblasti.

  • Príprava: Ako sa môžete efektívne pripraviť na použitie alebo zavedenie produktu/služby/liečby? Tu môžete ponúknuť praktické rady a odporúčania pre tých, ktorí plánujú pracovať s produktom/službou alebo ho implementovať.

  • Riziká: Aké sú potenciálne riziká spojené s produktom/službou/liečbou? Je dôležité byť otvorený a transparentný ohľadom možných nebezpečenstiev alebo komplikácií.

  • Proces: Ako presne prebieha služba/ochorenie/liečba/procedúra? Táto časť by mala detailne opísať proces alebo postup, čo pomôže čitateľom získať hlbšie porozumenie celého mechanizmu alebo postupu.

  • Ďalšie informácie: Zahrnutie ďalších relevantných bodov alebo dôležitých poznámok, ktoré by mohli byť užitočné pre úplné pochopenie predmetu článku.

pas-formula Photo by ahrefs.

Tento štrukturovaný prístup umožní čitateľom získať hlboký a jasný prehľad o danej problematike a pomôže im prijímať informované rozhodnutia.

Odseky a medzititulky pre lepšiu orientáciu

Rozdelenie textu na odseky a používanie medzititulkov pomáha vytvoriť jasnú štruktúru a uľahčuje čitateľom orientáciu v texte. Každý odsek by mal obsahovať jednu hlavnú myšlienku alebo koncept. Medzititulky by mali byť informatívne a odzrkadľovať obsah nasledujúceho textu, čo umožní čitateľom rýchlo nájsť časti, ktoré ich najviac zaujímajú.

Dôležitosť konzistentnosti štýlu

Konzistentnosť štýlu je kľúčová pre plynulý čitateľský zážitok. Týka sa to voľby slov, tónu hlasu, formátovania a gramatiky. Akonáhle si vyberiete štýl písania, udržujte ho počas celého článku. 

Toto zahŕňa aj konzistentné používanie časov, osobných zámen alebo formátovania titulkov a podtitulkov. Konzistentnosť pomáha budovať dôveru a profesionálny dojem u čitateľa.

Príkladom je web, kde autor blogu v každom svojom článku oslovuje čitateľov neformálne, čo prispieva k udržaniu jednotného tónu komunikácie.

Vizuálne a štylistické prvky

Pri písaní článkov sú vizuálne a štylistické prvky nesmierne dôležité pre zvýšenie atraktivity textu a zlepšenie jeho čitateľnosti. Tieto prvky pomáhajú rozčleniť obsah, zvýrazniť dôležité informácie a spríjemniť vizuálny dojem. 

Význam nadpisov a podnadpisov

fonty-nadpisu_sk Photo by ahrefs.

Nadpisy a podnadpisy sú nevyhnutné pre štruktúrovanie článku a zlepšenie jeho prehľadnosti.

Nadpis by mal byť výstižný a pritiahnuť pozornosť čitateľa, zatiaľ čo podnadpisy by mali jasne odzrkadľovať hlavné body alebo sekcie textu. Dobré nadpisy a podnadpisy uľahčujú navigáciu v článku a umožňujú čitateľom rýchlo nájsť informácie, ktoré hľadajú.

Optimalizácia nadpisu

Pri tvorbe nadpisu pre váš článok je kľúčové dodržať správny postup. Začnite tým, že najprv venujete svoju energiu a kreativitu samotnému obsahu článku. Až po jeho dokončení sa pustite do vymýšľania nadpisu, ktorý bude fungovať ako magnet na čitateľov. 

Informácia: Výhodou je použiť v nadpise kľúčové slová, ale tým sa budeme venovať neskôr.

Nechajte sa inšpirovať osvedčenými technikami na písanie pútavých nadpisov a vytvorte si široký zoznam aspoň desiatich variant. Z tohto zoznamu potom vyberte ten najvýraznejší a najefektívnejší nadpis, ktorý bude fungovať ako vizitka vášho článku.

Pamätajte, že nadpis často rozhoduje o tom, či sa potenciálny čitateľ rozhodne navštíviť vašu stránku a venovať čas prečítaniu článku. Preto by mal byť výsledný nadpis nielen zaujímavý a príťažlivý, ale tiež presne vystihovať podstatu a hodnotu obsahu, ktorý ponúkate. Práve správne zvolený nadpis môže výrazne ovplyvniť úspech a viditeľnosť vášho článku v digitálnom priestore.

TIP: Pozrite si návod ako vytvárať nadpisy článkov nielen pre potreby SEO.

Použitie zoznamov a odrážok

Zoznamy a odrážky sú efektívne pre zobrazenie informácií v stručnej a ľahko čitateľnej forme. Pomáhajú rozčleniť komplexné informácie na jednoduchšie časti a zvýrazniť kľúčové body alebo kroky procesu. Zoznamy tiež prispievajú k vizuálnej oddychovosti a zlepšujú celkovú čitateľnosť textu. 

Ale menej je niekedy viac. Váš článok nie je nákupný zoznam, takže s odrážkami šetrite.

Vloženie relevantných obrázkov a infografík

Obrázky, tabuľky a infografiky sú mocnými nástrojmi, ktoré môžu pomôcť ilustrovať a vysvetliť náročnejšie koncepty alebo dáta. Správne umiestnené a relevantné vizuálne prvky môžu zvýšiť záujem čitateľa a pomôcť im lepšie pochopiť obsah. Uistite sa, že obrázky a infografiky sú vysokej kvality a priamo súvisia s textom, aby nepôsobili rušivo alebo nerelevantne.

SEO a online viditeľnosť

one-page-seo_sk Photo by ahrefs.

Komplexné SEO texty a články môžu byť kľúčom k úspechu v digitálnom svete. Ich hlavnou výhodou je, že zvyšujú viditeľnosť vo vyhľadávačoch ako Google a súčasne poskytujú užívateľom všetky potrebné informácie na jednom mieste. 

Tento prístup eliminuje potrebu prehľadávania rozptýlených čiastkových údajov, ktoré môžu návštevníka stránky skôr znechutiť a odradiť. Dobré SEO popisy a články sú priamočiare, pútavé a informačne bohaté, čím výrazne zlepšujú používateľskú skúsenosť a zvyšujú šancu na konverziu záujemcu na zákazníka.

Takéto SEO články sa samozrejme dajú efektívne využívať v ďalších marketingových kanáloch a môžu zlepšovať výsledky našich marketingových kampaní.

Základy optimalizácie pre vyhľadávače (SEO)

SEO je súbor techník a stratégií zameraných na zlepšenie pozície článku vo výsledkoch vyhľadávania. Základnými prvkami SEO sú kvalitný a relevantný obsah, optimalizované nadpisy, meta popisy a štruktúra URL. Dôležité je tiež optimalizovať obrázky, používať alt tagy a zabezpečiť, aby bol webstránka rýchla a dobre zobrazovaná na rôznych zariadeniach.

Pozrite si základný SEO návod pre laikov - čo je SEO a ako ho riešiť?

nastavenie-url-clankutitle-meta-popis

Výber kľúčových slov

Kľúčové slová sú termíny, ktoré ľudia používajú pri vyhľadávaní v internetových vyhľadávačoch. Výber a analýza správnych kľúčových slov je kritická pre dosiahnutie dobrej viditeľnosti článku. Použite nástroje na výskum kľúčových slov, aby ste identifikovali tie, ktoré sú najrelevantnejšie pre vašu tému a majú vysoký objem vyhľadávania pri nízkej konkurencii.

Pozrite si návod, ako zrealizovať analýzu kľúčových slov.

Interné a externé odkazy

Interné odkazy vedú čitateľa na iné podstránky v rámci vašej webovej stránky, čím pomáhajú zlepšiť navigáciu a pomáhajú aj na dané podstránky prerozdeľovať "SEO silu". Externé odkazy, ktoré smerujú z vášho na iné dôveryhodné zdroje, môžu zvýšiť dôveryhodnosť vášho článku a poskytnúť čitateľom ďalšie informácie. A potom odkazy, ktoré vedu z iných webov na tento váš článok môžu podporovať jeho "SEO silu", autoritu a pomáhať mu zlepšovať pozície v Google vyhľadávaní.

Pozrite si návod, ako budovať spätné odkazy.

Korektúra a úpravy

Pred finálnym publikovaním článku je kľúčové vykonať dôkladnú korektúru a úpravy textu. Tento proces zabezpečí, že váš článok bude pôsobiť profesionálne a bude zbavený chýb, ktoré by mohli znižovať jeho kredibilitu.

komentare-google-dokumenty  komentare-trello-kontrola-feedback 

Tu sú tri hlavné kroky, ktoré by ste mali pri korektúre a úpravách vykonať:

Prečítanie a úprava textu

Po dokončení návrhu článku je dôležité si ho prečítať celý a pozorne si všimnúť miesta, kde by mohol byť text nejasný, nekonzistentný alebo zbytočne zložitý. Vyhľadajte a odstráňte opakovania a zbytočné informácie. Uistite sa, že všetky argumenty sú logicky štruktúrované a myšlienky sú jasne vyjadrené.

Náš tip: Vráťte sa k revízii textu po určitej prestávke, ktorá môže trvať niekoľko hodín alebo dokonca do ďalšieho dňa. Čerstvý pohľad na materiál umožní, aby ste naň pozerali z inej perspektívy, čo zvyšuje schopnosť odhaliť chyby alebo vylepšiť obsah. Keď si mozog odpočinie, lepšie vníma detaily a celkový kontext, čo prispieva k efektívnejšej a kvalitnejšej revízii. Zároveň môže pomáhať, ak si článok prečítate nahlas.

Kontrola gramatiky a pravopisu

Gramatické a pravopisné chyby môžu negatívne ovplyvniť vnímanie článku čitateľmi. Použite nástroje na kontrolu gramatiky a pravopisu, ale tiež si článok prečítajte sami, pretože niektoré chyby môžu byť prehliadnuté automatickými kontrolami. Nezabudnite skontrolovať aj interpunkciu a správne použitie slov.

Zaujímavosť z praxe: Čím viac očí, viac chýb - tento článok sme kontrolovali X krát, a stále v ňom nachádzame gramatické chyby :)

Získanie spätnej väzby

Po vlastnej korektúre je užitočné získať spätnú väzbu od iných ľudí. To môže byť kolega, priateľ alebo profesionálny redaktor. Často môžu iní ľudia nájsť chyby alebo poskytnúť cenné pripomienky, ktoré vám mohli uniknúť. Vypočujte si ich názory a zvážte ich pri finálnych úpravách článku.

Korektúra a úpravy sú nevyhnutnou súčasťou procesu písania, ktorá zabezpečuje, že konečný produkt bude mať požadovanú kvalitu a profesionalitu.

Publikovanie a propagácia článku

Po dokončení korektúr a úprav je čas na publikovanie a propagáciu vášho článku. Tieto kroky sú rovnako dôležité ako samotné písanie, pretože bez efektívnej propagácie bude mať článok obmedzený alebo nulový dosah. 

A načo by ste ho vytvárali, ak nedáte o jeho existencii vedieť čo najväčšiemu množstvu ľudí, ktorým by mohol pomôcť? Bez následného aspoň základného propagovania nemusí mať zmysel vytvárať akýkoľvek článok.

zdielanie-clanku-socialne-site-linkedin 

Výber platformy pre publikáciu

Rozhodnite sa, kde bude váš článok publikovaný. Môže to byť váš vlastný blog, odborný portál, online magazín alebo iné platformy, ktoré sú relevantné pre vašu tému a cieľovú skupinu. Zvážte, ktorá platforma ponúka najlepšiu možnosť dosiahnuť vašu cieľovú skupinu a zabezpečiť najvyššiu interakciu s obsahom.

Zdieľanie článku na sociálnych sieťach

Sociálne siete sú mocným nástrojom na šírenie obsahu a zvýšenie jeho viditeľnosti. Zdieľajte svoj článok na platformách ako Facebook, Twitter, LinkedIn alebo Instagram, v závislosti od toho, kde sa vaša cieľová skupina najviac nachádza. Použite atraktívne titulky, obrázky a hashtagy na zvýšenie angažovanosti a dosahu.

Interakcia s čitateľmi a odpovede na komentáre

Po publikácii článku je dôležité sledovať a reagovať na komentáre a otázky čitateľov. Interakcia s čitateľmi môže zvýšiť vernosť a záujem o vašu značku alebo blog. Je to tiež príležitosť na získanie spätnej väzby a nápadov na ďalšie články.

Publikovanie a propagácia sú neoddeliteľnou súčasťou procesu písania, pretože zabezpečujú, že vaša tvrdá práca na písaní článku bude mať maximálny možný dosah a dopad na vašu cieľovú skupinu.

Ako objavovať témy na písanie

google-ludia-sa-take-pytaju  

Objavovanie tém a možností, o ktorých písať, môže byť pre copywriterov často výzvou, no zároveň aj vzrušujúcou príležitosťou na rozšírenie horizontov a prehĺbenie vlastných znalostí. Existuje niekoľko osvedčených metód, ako nájsť inšpiráciu a témy, ktoré budú rezonovať s vašimi čitateľmi. Tu je niekoľko tipov, ako na to:

Najjednoduchší spôsob, ako objavovať témy na písanie môže byť používanie profesionálneho nástroja ako napríklad ahrefs, nie každý si ho však môže dovoliť zaplatiť.

Sledujte aktuálne trendy: 

Môžete sledovať sociálne médiá a fóra, kde komunity diskutujú o rôznych témach. Tým získate prehľad o tom, čo je aktuálne a čo by mohlo zaujať vašich čitateľov.

Zamyslite sa nad častými otázkami:

Ak už máte určitú čitateľskú základňu alebo píšete pre špecifickú cieľovú skupinu, všímajte si, aké otázky sa často opakujú.

Čítajte: 

Čím viac čítate – či už odbornú literatúru, blogy, noviny alebo knihy – tým viac tém a nápadov vám príde na myseľ. Čítanie vám umožní získať nové perspektívy a nápady, ktoré môžete využiť vo svojom písaní.

Využite osobné skúsenosti: 

Vaše vlastné zážitky a príbehy môžu byť zaujímavé pre vašich čitateľov. Zamyslite sa nad tým, čo ste sa naučili z osobných výziev, úspechov alebo zážitkov a ako by to mohlo byť prínosné pre iných.

Nájdite medzery v existujúcom obsahu: 

google-suvisiaci-vyhladavanie 

Pri prieskume už existujúcich článkov a zdrojov na danú tému môžete naraziť na medzery alebo aspekty, ktoré neboli dostatočne pokryté. Ponúknite nový uhol pohľadu alebo hlbšiu analýzu na témy, ktoré sa zdajú byť nedostatočne preskúmané.

Spolupracujte s ostatnými: 

Diskusie s kolegami, priateľmi alebo členmi komunity vám môžu poskytnúť nové nápady. Niekedy stačí len jedna konverzácia na to, aby ste objavili tému, ktorá je nielen zaujímavá, ale aj dôležitá.

Použite kľúčové slová: 

Nástroje na výskum kľúčových slov môžu poskytnúť nápady na témy, ktoré sú populárne v rámci vyhľadávaní na internete. Týmto spôsobom môžete tiež zabezpečiť, že vaše články budú SEO optimalizované a ľahšie nájdené potenciálnymi čitateľmi.

Záver

Písanie článkov je komplexný proces, ktorý vyžaduje nielen tvorivé a jazykové schopnosti, ale aj znalosti v oblasti SEO, obsahovej stratégie a digitálneho marketingu. V tomto článku sme prešli rôznymi krokmi, ktoré sú nevyhnutné pre vytvorenie úspešného a zaujímavého obsahu.

Na konferencii Chiang Mai SEO 2023 SEO expert Cyrus Shepard zdieľal štyri kľúčové stratégie, ako obohatiť diskusiu a prispieť k nej hodnotným obsahom:

  1. Investujte čas a energiu
  2. Buďte kreatívni a inovatívni
  3. Preveďte svoje schopnosti a odborné znalosti
  4. Zamerajte sa na presnosť a pravdivosť informácií

4-klicove-strategia-ako-obohatie-diskusiu 

Photo by ahrefs.

Zhrňme si to

Pred začiatkom písania je dôležité vykonať prípravné práce, ako je výber témy, určenie cieľovej skupiny, výskum a vytvorenie pracovnej osnovy. Pri samotnom písaní je kľúčová zrozumiteľnosť, prehľadnosť a konzistentnosť štýlu. Vizuálne a štylistické prvky, ako sú nadpisy, podnadpisy, zoznamy a obrázky, zlepšujú čitateľnosť a pomáhajú vyzdvihnúť dôležité informácie.

SEO a online viditeľnosť sú neoddeliteľnou súčasťou písania pre web, pričom dôležitú rolu zohráva výber kľúčových slov a použitie vnútorných a vonkajších odkazov. Korektúra a úpravy sú nevyhnutné pre zabezpečenie kvality a profesionality textu. Nakoniec publikovanie a propagácia článku zabezpečujú, že vaša práca dosiahne čo najširšie publikum.

Nebojte sa písať vlastné články

Písanie je dobrodružstvo a ja vás pozývam, aby ste sa pridali. Nechajte strach za sebou a objavte krásu písania. Spolu môžeme rásť, učiť sa a zdieľať naše príbehy so svetom. Začnite písať svoj vlastný príbeh úspechu už dnes.

Akým výzvam ste pri písaní článkov čelili? Máte nejaké osvedčené metódy, ktoré by ste chceli odporučiť ostatným? Vzájomná výmena názorov a tipov môže byť nesmierne obohacujúca a pomôcť celkovej komunite autorov. Nech sa podelíte o svoje úspechy či prekážky, spoločne môžeme rásť a učiť sa jeden od druhého.


Autor:

Mgr. Radka Žiaková: 

Obsahová špecialistka na zdravotné a odborné témy, majiteľka e-shopu Zdravoradka.sk

Som magisterka sociálnych štúdií so záujmom o zdravý životný štýl. Moje vedomosti a praktické skúsenosti čerpám nielen z akademického prostredia, ale aj z neustáleho učenia a objavovania nových vecí.

Ako vyštudovaná zdravotná sestra a majiteľka zdravotného webu sa snažím s láskou a odbornosťou šíriť osvetu o zdravej výžive a životnom štýle. Zároveň skúmam nové možnosti v oblasti duševného zdravia a pohody.

Mám blízko nielen k ľuďom, ale aj k zvieratám a prírode, čo odráža môj celostný prístup k životu. Moje články ponúkajú bohatú mozaiku najnovších vedeckých poznatkov prepletených s osobnými skúsenosťami. Poskytujú čitateľom cenné informácie a inšpirujú k pozitívnym zmenám pre lepšie zdravie a celkovú pohodu.

Kontaktujte nás

Informačné a rezervačné systémy na mieru

SEO služby

na mieru

Nie je nutné riešiť všetko - dôležité je získať nových zákazníkov, zlepšovať web a poskytovať užitočnosť.

Vývoj web aplikácií a programovanie intranetových riešení

Systematická tvorba obsahu, SEO stratégia

Vytvárajte obsah na web systematicky, tak, aby oslovil čo najviac ľudí - témy si vyberajte cielene a vytvárajte postupne krok za krokom.

 

Komplexné SEO už od 100 Eur

Trápi vás obmedzený rozpočet? SEO služby poskytujeme rovnako veľkým aj malým webom, e-shopom či portálom.

Buďme v kontakte

Icon

Telefón

+421 908 049 780

Icon

Email

Icon

Adresa

Hviezdoslavova 51/12, Námestovo, SK

Generuje redakčný CMS systém spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.